We leven in een tijdperk waarin steeds meer gedigitaliseerd wordt. De meeste organisaties werken ondertussen in de cloud, waardoor belangrijke bedrijfsgegevens online opgeslagen zijn. In dit digitale tijdperk is gegevensbescherming en het waarborgen van compliance steeds belangrijker geworden. Organisaties zijn inmiddels ook verplicht om de wet- en regelgeving na te leven, met name de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft veel teweeggebracht. We leggen uit hoe je compliance en het beschermen van gevoelige bedrijfsgegevens kunt waarborgen.

Wet- en regelgeving: wat zegt de AVG?

Sinds 25 mei 2018 moeten bedrijven voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ook wel GDPR genoemd. Bedrijven kunnen er sinds die tijd niet meer om heen: ze moeten wat met gegevensbescherming gaan doen. En daar komt een heel groot deel bewustwording bij kijken, want de mens is vaak de grootste risicofactor. Medewerkers moeten de regels kennen, zodat ze weten wat ze wel en niet met gegevens mogen doen. Daarnaast is ook de internationale wetgeving belangrijk, omdat de meeste organisaties in de cloud werken. Dit betekent dat je gegevens overal ter wereld kunnen staan. En je moet dan wel weten welke regels daar gelden. Deze wet- en regelgeving is voor veel organisaties een grote uitdaging. Want hoe zorg je ervoor dat je alles goed geregeld hebt en aan de wetgeving voldoet?

Privacy en security by design

Bewustwording onder medewerkers is een belangrijk onderdeel. Hiervoor heeft Solid IT Solutions trainingen ontwikkeld, zodat mensen bijvoorbeeld weten wanneer ze een datalek moeten melden. Daarnaast kun je privacy en security ook in je systemen, processen en technologieën inbedden. We noemen dit ook wel privacy en security by design. Op deze manier zorg je ervoor dat privacy en beveiliging onderdeel van je systemen en processen zijn en niet iets wat je als een los element toevoegt. Solid IT Solutions is de partner die dit voor jouw organisatie regelt. We creëren inzicht, transparantie, controle en toezicht op jouw bedrijfsgegevens, zodat je zeker bent van de bescherming van je gegevens.

Middelen vanuit Microsoft 365

We maken onder andere gebruik van de oplossingen die Microsoft biedt op het gebied van gegevensbescherming. Zij hebben ook gezien dat veel Mkb’ers gegevensbescherming ingewikkeld vinden. Met Microsoft Purview (Compliance Center) bieden ze daarom een compleet overzicht van je gegevensverwerking en de compliancy. Microsoft Purview biedt onder andere het volgende:

  • Inzicht actuele status omtrent compliance
  • Classificatie van gegevens
  • Definiëren van beleid: Wie kan bij welke gegevens en wat zijn bijvoorbeeld de archiveringsregels?
  • Rollen en scope
  • Informatiebeveiliging, preventie van gegevens verlies, (privacy) risico beheer, recordbeheer en hulpmiddelen om analyses uit te voeren en om te zoeken in alle gegevens

Information Right Management (IRM): wat gebeurt er met gegevens?

Een onder onderdeel is Information Right Management (IRM). In IRM kun je risico’s managen en alles veilig maken. Dit betekent dat je processen zo inricht dat er niks met gegevens gedaan kan worden wat niet mag. Als bepaalde dingen bijvoorbeeld niet buiten de organisatie doorgestuurd mogen worden, dan wordt dit automatisch tegengehouden. Daarnaast biedt Microsoft ook nog Defender aan: een beveiligingsoplossing dat bescherming beidt tegen verschillende vormen van bedreigingen voor computersystemen.

Altijd en overal veilig!

Solid IT Solutions helpt organisaties door gebruik te maken van de Best Practices voor het MKB. We hebben templates ontwikkeld waarmee we ervoor zorgen dat je alles goed geregeld hebt en dat je voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Ook als er sprake is van bijzondere wetgeving, bieden wij de oplossing. Via onze eigen tools kunnen we analyses uitvoeren, gegevens doorzoeken en achterhalen wat opgeslagen hebt. Dit krijg je allemaal standaard in het pakket. Zo kun jij altijd en overal veilig werken!

Wil je weten hoe jouw organisatie ervoor staat wat betreft compliance en gegevensbescherming? Maak dan gebruik van onze quick scan en krijg inzicht in wat jouw organisatie nodig heeft! Neem vrijblijvend contact met ons op of lees ook eens wat de voordelen zijn van je data laten beveiligen door een externe partner.

Meer weten over de maatregelen die je kunt nemen om je bedrijfsdata te beschermen? Download dan ons whitepaper.