Het verliezen van cruciale bedrijfsdata. De nachtmerrie van ieder bedrijf. Voorkom het met een goede back-up. Maar wat is eigenlijk verstandig: fysiek bewaren, online bewaren of gebruik maken van beide mogelijkheden?

Anno 2020 zijn er enorm veel veilige en betaalbare back-up systemen in de cloud. Toch maken veel organisaties nog steeds gebruik van een tape of een disk (harde schijf) om bedrijfsdata te bewaren. Wij leggen de opties naast elkaar.

Tape back-up

Een tape back-up is in vergelijking met een disk langer houdbaar, bijvoorbeeld in een archief. Daarnaast is een tape gemakkelijk te vervoeren in een tas of koffer. Nadelen zijn dat je niet à la minute toegang hebt tot de opgeslagen informatie en encryptie is vrij lastig in te regelen. Tape back-up wordt met name gebruikt door (grotere) organisaties in een bepaalde niche en/of die met zeer gevoelige informatie werken. Denk aan defensie of een chemiebedrijf.

Disk back-up

Bij mkb’ers is de meest gebruikte back-up strategie de lokale disk opslag in het eigen kantoor of een datacenter. Vaak is dat een volledige back-up die volledig teruggezet kan worden op een nieuwe server, voor het geval de oude server kapot gaat. Bij een disk kan je heel snel lokaal back-uppen en je hebt ook weer snel toegang tot de gegevens. De snelheid is een groot voordeel ten aanzien van zowel de tape als de online back-up.

Een nadeel is de grotere kans op een datalek dan bij een online back-up. Stel, een medewerker maakt een kopie van lokaal opgeslagen bedrijfsdata op een USB-stick om thuis te werken. Een gezinslid ziet de stick op de keukentafel liggen en denkt: hey, die leen ik even. En zo komen bedrijfsgegevens in handen van onbevoegden. Het gebeurt! Zelfs vaker dan je verwacht.

De disk back-up kent ook een ander nadeel: data is vaak niet verzekerd tegen brand- of waterschade. Door een calamiteit kan je alsnog alle data kwijtraken. Daarom is het verstandig om van bedrijfskritische data ook een online back-up te maken. Denk aan klantdossiers, contracten of belangrijke e-mails. Zo raakt de continuïteit van jouw bedrijf nooit in gevaar.

Online back-up

Tegenwoordig is het zowel veilig als betaalbaar om data in de cloud op te slaan. Je kunt kiezen uit een groot aanbod van partijen, waaronder onze cloudpartner Microsoft, maar er zijn ook Nederlandse aanbieders met een eigen platform.

Net zoals jouw bedrijf zich moet houden aan wet- en regelgeving bij dataverwerking van derden (lees meer hierover in onze vorige blog), zo moeten data storage aanbieders ook aan bepaalde normeringen voldoen. Zij moeten ook pentesten ondergaan en audits laten uitvoeren. Jij kunt een verklaring opvragen om te bewijzen dat zij compliant zijn met de Europese en/of Amerikaanse normen. Jij kan hiermee aan jouw klanten bewijzen dat jij gebruik maakt van goede back-up oplossingen.

Wat is verstandig: een fysieke, een online back-up of beide? In principe vullen ze elkaar aan. Verstandig is om te bepalen welk type data geschikt is om online of offline te bewaren. Maak die afweging op basis van aspecten als snelle beschikbaarheid van de data, veiligheid, vertrouwelijkheid en kosten. Zo maak je altijd de juiste keuze.

Kun je hulp gebruiken bij het goed back-uppen van jouw bedrijfsdata? Neem contact op. Wij zijn je graag van dienst. Wil je meer lezen over hoe je eenvoudig optimale beveiliging voor jouw bedrijf realiseert? Download ons whitepaper.