Kan je nog herinneren dat een cyberaanval in 2017 de Rotterdamse Haven ontwrichtte? De software was verouderd. De schade van de hack honderden miljoenen euro’s. Dat terwijl goede cyberbeveiliging absoluut niet ingewikkeld en bovendien betaalbaar is. Hoe scoort jouw organisatie op het gebied van cyberveiligheid?

Bij elk gerenommeerd softwarebedrijf kun je terecht voor goede beveiligingsoplossingen ter bescherming van persoonsgegevens en overige data. Voor elk type netwerk of data is een passende oplossing te vinden. Bij de keuze dien jij rekening te houden met het risico dat jouw organisatie loopt. In hoeverre wil jij de risico’s op een datalek afdekken? En hoeveel budget wordt hiervoor vrijgemaakt? Is goede beveiliging een speerpunt, maak dan wat meer budget vrij en kies voor een premium databeveiligingspakket. Daarmee is al de data zo ver als mogelijk beveiligd. Staat het beveiligen van data niet hoog op de agenda, dan zijn er diverse gratis beveiligingssoftware beschikbaar. Daarmee loopt jouw organisatie wel meer risico om gehackt te worden.

De pentest

Als je data van anderen verwerkt, met name van personen, dan moet jouw organisatie aan allerlei wet- en regelgeving (AVG & AP) voldoen. Die personen zijn namelijk de eigenaar van de gegevens. Laat je goed informeren welke regelgeving op jouw organisatie van toepassing is en of je voldoet aan de eisen van de normering.

Je kunt gecertificeerde bedrijven inschakelen om te testen hoe jouw netwerk op beveiligingsgebied scoort, de zogenoemde pentest. Voor bedrijven die grote hoeveelheden en/of gevoelige data verwerken, zoals zorginstellingen, is een pentest zelfs verplicht- vaak als onderdeel van een periodieke audit. Het doel van een pentest is te ontdekken welke plekken in het netwerk kwetsbaar zijn. Er wordt een inventarisatie van het IT-landschap gemaakt. Daarna wordt bekeken waar de organisatie aan moet voldoen. Pentesters voeren een aanval op het netwerk uit en brengen de impact hiervan in kaart. Er wordt een rapportage gemaakt met daarin hun bevindingen, conclusies en aanbevelingen voor een goed beveiligd netwerk.

AI technologie

Realiseer je dat geen enkele oplossing 100% veilig is. Hackers zijn inventief. AI technologie is in staat om verdachte patronen te herkennen, te interpreteren en preventieve acties te nemen. Het AI beveiligingssysteem werkt collectief samen met die van andere organisaties. Alles wat wordt gedetecteerd, wordt beschikbaar gemaakt mits je daar toestemming voor hebt gegeven. Zo kunnen op grotere schaal veel sneller bedreigingen worden herkend. Kortom, met AI ben je veel sneller een potentiële bedreiging de baas.

Solid IT Solutions vindt het belangrijk dat Mkb’ers in Nederland goed gebruik maken van de mogelijkheden om hun organisatie te beveiligen. Is databeveiliging van de werkomgeving voor jou een speerpunt? Wil je persoonsgegevens zo veilig mogelijk verwerken tegen aantrekkelijke prijzen? Download ons whitepaper. Of neem contact op.