We leven inmiddels in het Cloud tijdperk. Steeds meer organisaties bewaren hun gegevens in de Cloud. Maar in sommige gevallen is het verstandig om data (óók) lokaal op te slaan. In de blog ‘Wat is de beste manier om data op te slaan?’ vertelde ik bijvoorbeeld dat je een enorme hoeveelheid zware videobestanden of zeer gevoelige data – waar je maximale controle over wilt hebben – misschien liever lokaal kunt opslaan. Onderzoeksbureaus en zorginstellingen slaan bijvoorbeeld nog steeds relatief veel data lokaal op.

Behoort jouw organisatie tot de club van organisaties die data lokaal opslaan, dan die je je bewust te zijn van de veiligheidsrisico’s van lokale data opslag. En deze af te dekken. Hieronder deel ik met je welke aanvullende maatregelen je dient te nemen.

Lokaal databeheer: neem aanvullende maatregelen

1) Bij lokaal databeheer ben jij verantwoordelijk voor het regelen van dé back-up. Dat betekent dat je óók moet borgen dat niemand in de organisatie per ongeluk of bewust data verwijdert.

2) Zorg er altijd voor dat een backup van de meest belangrijke data op een andere locatie staat, die fysiek of technisch gescheiden is. Neem ook aanvullende maatregelen zoals encryptie en extra beveiliging van de toegang door bijvoorbeeld gebruik te maken van multifactorauthenticatie. Zo bescherm je jezelf tegen hacks.

3) Wij zien regelmatig dat bedrijven informatie lokaal opslaan, maar niet goed gebruik maken van de standaard beveiligingsmogelijkheden in hun softwarepakket. Denk hierbij aan: beveiliging toegangsrechten, het maken van back-ups en encryptie – ze zijn allemaal standaard aanwezig. Maar je moet ze wel aanvinken om er gebruik van te maken.

4) Je zult allerlei aanvullende maatregelen moeten nemen om de ruimte waar de data wordt opgeslagen te beschermen. Denk aan een scherp toegangscontrole systeem, het ophangen van camera’s, het bijhouden van logboeken wie, wanneer de ruimte heeft betreden en het up-to-date houden van de toegangsrechten.

5) Je dient er voor te zorgen dat alle gevoelige data op de serverdisk van het apparaat wordt vernietigd wanneer deze wordt afgegeven ter reparatie of wanneer het apparaat wordt afgedankt. Het beste is een professional in te schakelen om alle informatie te wissen, voordat je de computer naar de milieustraat brengt of deze doorverkoopt.

Slaat jouw organisatie momenteel data lokaal op? Solid IT Solutions helpt je om dit conform alle veiligheidseisen te doen. We garanderen je goede back-ups, beveiliging tegen randsomware, versleuteling van data, we beveiligen alle apparaten op en top, informeren je over alle veiligheidsprocedures én helpen je desgewenst om intern procedures en beleid op te stellen. Een hele mond vol. In het kort: IT by Design! Jij hoeft nergens over na te denken, want wij regelen het voor je. Zo maak je het hackers wel héél erg moeilijk.

Wil je meer informatie over IT by Design? Neem contact op of bel 040-295 2925