Door het coronavirus is de samenleving er opnieuw aan herinnerd hoe belangrijk goede gezondheidszorg is. En hoe belangrijk het is dat medische gegevens elektronisch veilig kunnen worden uitgewisseld. Werken jouw medewerkers digitaal veilig en prettig met elkaar samen? In deze blog 5 tips voor veilig samenwerken in de Cloud.

Tip 1) Gebruik slimme technologie om de kwaliteit van de werkplek te scannen

Met slimme technologie kun je de kwaliteit van de werkplek scannen. Dat doe je door het detecteren van ieder apparaat dat inlogt op het bedrijfsnetwerk. Je kunt o.a. het volgende detecteren:

  1. Het type apparaat: tablet, laptop, desktop of mobieltje
  2. Of het een privé of bedrijfsapparaat is
  3. Of de allerlaatste updates zijn geïnstalleerd
  4. Onder welke veiligheidsclassificatie het apparaat valt.

Is het apparaat onvoldoende beveiligd en/of voldoet het niet aan de gestelde vereisten, dan ontvangt de gebruiker een melding en wordt de toegang tot (bepaalde delen van) het netwerk geweigerd. Op deze manier bescherm je het bedrijfsnetwerk met behulp van slimme technologie.

Tip 2) Zorg voor een goede cloudinfrastructuur

Middels cloudtechnologie kun je documenten veilig opslaan, delen en bewerken. Cloudtechnologie faciliteert intensief samenwerken en bescherming van privacy, maar dan dient de cloudinfrastructuur wel tiptop in orde te zijn. Helaas is dit nog niet bij alle zorginstellingen het geval. Zet het hebben van een goede cloudinfrastructuur daarom op de agenda! Zo voorkom je bijvoorbeeld dat medewerkers gevoelige patiëntgegevens onbeveiligd via de mail versturen.

Tip 3) Alleen met een pasje toegang tot gevoelige data

In veel zorginstellingen hebben alleen medewerkers met een pasje toegang tot bepaalde ruimten. Hetzelfde beveiligingssysteem kan toegepast worden op de bedrijfslaptop. Iedere keer wanneer een medewerker toegang wilt tot mappen met gevoelige informatie dient die zijn/haar pasje te scannen.

Tip 4) Scherm gevoelige data af voor thuiswerkplekken

Thuis of op kantoor werken: wanneer medewerkers vanuit huis werken kun je de toegang tot bepaalde applicaties of data te beperken. Je kunt bijvoorbeeld patiëntengegevens afschermen. Zo voorkom je dat onbevoegden gevoelige persoonsgegevens onder ogen krijgen.

Tip 5) Houd rekening met de mensfactor

Het laatste overgebleven risico is de mens. Bij cloudtechnologie is het belangrijk dat medewerkers goed op de hoogte zijn van hoe zij de veiligheid en privacy van medische gegevens kunnen waarborgen. Ontwikkel programma’s om medewerkers bewust te maken van de do’s en don’ts op de werkvloer en bij thuiswerken. En creëer een cultuur waarbij men elkaar durft aan te spreken op risicovol gedrag.

Wil jij als zorginstelling dat jouw medewerkers zowel op de werkvloer als thuis slim en veilig werken met behulp van cloudtechnologie? Neem contact op. Wij voorzien je graag van advies op maat. Wil je meer lezen over databeveiliging? Download ons whitepaper: Zo bereik je eenvoudig de optimale beveiliging voor jouw bedrijf.