Maakt jouw organisatie gebruik van een wachtwoordmanager? In een eerder blog spraken we over het gehackte LastPass, een bekende Cloud-based password manager voor particulieren en organisaties.

Er komen steeds meer veilige alternatieven voor LastPass op de markt. Zo is er voor zakelijke dienstverleners bijvoorbeeld Passportal. De makers van Passportal hebben goed nagedacht over alle aspecten op het gebied van veiligheid, beheer en het managen van wachtwoorden. Zo biedt Passportal onder andere de volgende handige opties:

1. Zelf wachtwoorden aanmaken en wijzigen

Net als bij ieder andere wachtwoordmanager kunnen jouw medewerkers bij Passportal zelf wachtwoorden aanmaken en wijzigen. Medewerkers stellen het op prijs als ze dit voor hun eigen accounts kunnen doen, bijvoorbeeld voor hun zakelijke e-mailadres.

2. Toegangsbeheer zelf kunnen instellen

Passportal draagt bij aan de veiligheid van organisaties door een functie waarmee kan worden ingesteld welke medewerkers toegang krijgen tot welke wachtwoorden. Een medewerker van de salesafdeling hoeft bijvoorbeeld geen toegang te hebben tot de wachtwoorden van het account van de afdeling research & development.

Werkt jouw organisatie met privacygevoelige informatie? Dan is het extra belangrijk om jouw wachtwoorden goed te beschermen tegen onbevoegden. Met een wachtwoordmanager kan je je toegangsbeheer snel en slim regelen.

3. Onzichtbare wachtwoorden kunnen instellen

Een andere functie van Passportal is dat je medewerkers met een onzichtbaar wachtwoord (tijdelijk) toegang kunt geven tot een bepaalde werkomgeving. Dit is enorm handig als sommige medewerkers tijdelijk in dienst zijn – bijvoorbeeld vanwege een zwangerschapsverlof – of als je regelmatig samenwerkt met zzp´ers. Door deze functie hoef je niet telkens wachtwoorden te wijzigen en voorkom je dat mensen die niet langer voor jouw organisatie werken alsnog inloggen op jouw bedrijfsomgeving.

4. Eenmalig inloggen met een wachtwoord link

Stel dat een medewerker eenmalig bepaalde informatie uit het digitale archief nodig heeft. Met een wachtwoord link kan je de desbetreffende medewerker eenmalig toegang geven tot het archief. Ook dit draagt bij aan de veiligheid want je hoeft het wachtwoord niet te delen via een app of een mailtje.

5. Automatisch wachtwoorden opnieuw instellen

Een wachtwoordmanager zoals Passportal helpt je ook om in een handomdraai bepaalde informatie aan te leveren voor een audit. Zo kun je het volgende uitdraaien:

  1. Wie vanaf waar heeft ingelogd op welke werkomgeving.
  2. Wie welke wachtwoorden heeft gezien, dus niet alleen is ingelogd, maar de wachtwoorden óók daadwerkelijk heeft bekeken.

Op basis van het rapport kan je bepalen of je het nodig vindt om wachtwoorden opnieuw in te stellen. Dit proces kan zelfs gedeeltelijk of in het geheel worden geautomatiseerd. Zo kan je instellen dat wachtwoorden automatisch worden gewijzigd als er sprake is van een mogelijke dreiging.

Passportal biedt uitstekende functionaliteiten aangaande het beheren van wachtwoorden. Daarom hebben we het onlangs toegevoegd aan ons dienstenpakket. Ben je al klant bij ons en heb je interesse in een goede en veilige wachtwoordmanager? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Nog geen klant maar op zoek naar solide oplossingen voor jouw ICT problemen? Solid IT Solutions is de IT-specialist voor het midden en klein bedrijf. Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.