Technologische ontwikkelingen maken ons leven elke dag makkelijker. Vooral de laatste jaren zijn er enorm veel slimme IT-oplossingen bij gekomen waarvan we 10 jaar geleden nog niet konden bedenken dat het mogelijk was. Organisaties zetten dit soort ontwikkelingen slim in om het leven van hun klanten nog makkelijker te maken. We lichten een aantal mooie voorbeelden toe en wellicht geeft het je wat inspiratie!

De tijd van uren lang zoeken is voorbij

Stel, je huis moet geschilderd worden en je gaat op zoek naar een schilder. Je kunt dan zelf op internet naar de beste schilder gaan zoeken, maar dat neemt best wat tijd in beslag. Vereniging Eigen Huis biedt hun leden daarvoor een slimme oplossing. Door slechts enkele details in te voeren (wat je wil laten schilderen, hoe groot het oppervlak is etc.), kunnen klanten offertes ontvangen van betrouwbare schilders met kwaliteitsgarantie van Vereniging Eigen Huis. Je kunt het zien als een soort marktplaats voor schilders. Deze aanpak bespaart niet alleen tijd en moeite, maar geeft de klant ook rust.

Eenvoudig zonnepanelen plaatsen

Een ander mooi voorbeeld is te zien bij het plaatsen van zonnepanelen. Organisaties kunnen tegenwoordig door middel van satellietbeelden en andere data van je huis (ligging, bouw etc.) eenvoudig een uitrekenen waar ze het beste de zonnepanelen kunnen neerleggen. Via dit systeem is veel informatie beschikbaar, denk aan tekening van het huis, de stand van de zon en of er eventueel bomen zijn die het zonlicht blokkeren. Installateurs kunnen gelijk plaatsen en hoeven niet eerst langs te komen om het dak te bekijken en berekeningen te maken.

In- en uitzoomen: het lijkt zo gewoon

We weten allemaal wel hoe we via Google Maps kunnen in- en uitzoomen op bijvoorbeeld een stad. Het is voor iedereen heel normaal, maar er zit een geavanceerde technologie achter. In Nederland zijn er een aantal bedrijven die goed zijn in maken van gedetailleerde luchtfoto’s (vaak in opdracht van de overheid). Met drones wordt op verschillende hoogten gevlogen en vanuit verschillende hoeken worden foto’s genomen. Er zit een slimme software onder die alle beelden uitlijnt, zodat de gebruiker kan in- en uitzoomen en alles klopt. Deze techniek en foto’s kunnen bedrijven weer goed gebruiken voor allerlei toepassingen, zoals stadsplanning. Deze geautomatiseerde systemen bieden een niveau van precisie dat voorheen ondenkbaar was. En het scheelt een hoop tijd en kosten!

Slimme oplossingen voor thuis

Ook voor de consument thuis zijn er enorm veel slimme oplossingen gekomen. Denk aan de slimme thermostaat die je met je telefoon bedient. Maar de thermostaat kan bijvoorbeeld ook voorspellen dat je over een half uur thuis bent en zet de kachel vast voor je aan. En het gaat steeds verder! Zo ver dat software bijvoorbeeld bepaalt wanneer je wasmachine draait, in combinatie met zonnepanelen. Maar ook sensoren waardoor lampen automatisch uitgaan en een regendetector voor het opvangen van water dat later wordt gebruikt om de tuin mee te sproeien. Je kunt in principe je hele huis efficiënt maken en mensen bereiken al mooie resultaten met dit soort oplossingen, zowel in het verbruik van energie als financieel gezien.

De genoemde voorbeelden zijn slechts een fractie van alle slimme IT-oplossingen die de klantbeleving transformeren en het leven makkelijker maken. Wil je eens sparren over welke slimme oplossingen jij in kan zetten? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee! En lees ook eens waarom de digitale transformatie een game-changer is voor het MKB.