IT is een dynamisch en snel veranderende wereld waarin stilstand gelijk staat aan achteruitgang. De perceptie van snelheid verandert voortdurend: wat gisteren nieuw was, is vandaag alweer verouderd. Het is van belang dat bedrijven niet alleen bewust zijn van deze voortdurende veranderingen, maar ook proactief reageren om in de toekomst relevant te blijven. Toekomstbestendig ondernemen betekent dat je een sterke IT-infrastructuur bouwt die (ook) in de toekomst veilig en stabiel is. We leggen je uit hoe je een sterke IT-infrastructuur bouwt!

Maak goede risico-afwegingen

Niet meebewegen met alle IT-ontwikkelingen, betekent dat je stil staat. En stilstand kan leiden tot een verhoogd risico op verstoring van dienstverlening, met name op het gebied van security, stabiliteit, en naleving van wet- en regelgeving. Steeds meer mensen werken vanuit huis of op een andere locatie. Hierdoor is het risico groter dat gegevens niet goed opgeslagen worden, en dat laptops kapot gaan of gestolen worden. Ook de wet- en regelgeving wordt soms strenger wat betreft het verwerken van persoonsgegevens en het opslaan daarvan. Het is daarom belangrijk om te blijven investeren in je IT, maar je wilt natuurlijk ook niet je geld zo over de balk gooien. Er komt een goede risico-afweging bij kijken, zodat je investeert in de juiste technologieën die de genoemde risico’s minimaliseren.

Maak de balans op

IT en security zijn specialistische vakgebieden, waardoor organisaties vaak niet alle benodigde kennis in huis hebben om de juiste afweging te maken. Daarnaast moeten veel MKB’ers ook de grens bepalen in hoeverre ze kunnen investeren: hoeveel risico wil je lopen en waar ligt de investeergrens? Ons advies is altijd: vraag advies aan een IT-partner die niet alleen verstand van zaken heeft, maar ook oog heeft voor jouw situatie. Samen met een IT-partner kun je de balans opmaken en de juiste investering doen. Met name security en de stabiliteit van IT zijn belangrijke zaken. Er zijn regelmatig incidenten die ook grote kosten met zich meebrengen, dus neem dat mee in je afweging.

Verlaag je footprint

Als je gaat investeren in je toekomstbestendige IT-infrastructuur, probeer dan ook je footprint te verlagen. De belasting die je organisatie op het milieu heeft, wordt namelijk steeds belangrijker en daar valt IT ook onder. Je moet hier als organisaties over rapporteren, maar ook klanten en medewerkers kijken naar je footprint. Met name de jonge generatie neemt dit mee in hun keuze voor wie ze willen werken. Klanten en kandidaten kunnen om je footprint gaan vragen, dus zorg ervoor dat je kunt aantonen dat je het goed doet.

AI is bijvoorbeeld een innovatie waar steeds meer bedrijven mee willen werken, maar het heeft ook veel rekenkracht nodig. De vraag is daarom: levert het ook echt wat op? Maak dus ook wat betreft je footprint de balans op en breng daarnaast in kaart hoe je klanten, leveranciers en medewerkers hierover denken. Wat vinden zij belangrijk en wat beïnvloedt hun keuze?

Toekomstgerichte keuzes

Het bouwen van een sterke IT-infrastructuur is een onvermijdelijke stap voor ondernemingen die willen blijven groeien in een snel veranderende wereld. Dit betekent dat je toekomstgerichte keuzes maakt op zowel het gebied van security, stabiliteit en naleving van wet- en regelgeving als op het gebied van milieubelasting. Maak hiervoor een goede risico-afweging en investeer in de juiste technologieën, processen en partnerschappen.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van de risico-afweging en het kiezen voor de juiste investering? Wij helpen je er graag bij! Neem contact met ons op, dan bekijken we samen de mogelijkheden.