Ransomware bedeigingen blijven een actueel probleem. Ransomware is malware die een computer of gegevens die erop staan “gijzelt” oftewel blokkeert. Om weer toegang te krijgen moet je dan geld betalen. Dit is dus een vorm van chantage via het internet. En de bedreigingen nemen steeds meer toe. Goed dus om te weten hoe je jouw bedrijf daar tegen beschermt. Wij geven je 6 tips!

  1. Maak altijd een back-up van je gegevens. Bewaar deze op een andere plek en zorg dat die niet direct verbonden is met het netwerk. Een off-site back-up is heel belangrijk. Ransomware wordt steeds slimmer en kan back-ups proberen te deleten. Als je voorafgaand aan het uitvoeren van belangrijke handelingen met de backup om een extra bevestiging vraagt via een tweede manier, kun je dit voorkomen.
  2. Versleutel je back-up altijd met een encryptie algoritme. Dit is echt van levensbelang. Hiermee voorkom je dat de data onder de verkeerde ogen komt en mogelijk verwijderd wordt.
  3. Beperk de toegang tot bepaalde data voor verschillende groepen. Geef receptiemedewerkers bijvoorbeeld andere toegangsrechten dan een HR-medewerker. Niet iedereen hoeft overal bij te kunnen. Zo beperk je de hoeveelheid gegevens waar ransomware toegang tot heeft en wordt bovendien de kans kleiner dat gegevens op de verkeerde plekken terecht komen.
  4. Laat notificaties aanstaan. Ransomware laat een toename in activiteit zien en dan gaat er een alarmpje af om je daar op te wijzen. Zo ben je er snel bij en kun je de ransomware verwijderen en de back-up terugzetten naar een eerdere versie.
  5. Zorg voor een goede virusscan en hou deze up-to-date. Ransomware wordt steeds getest en beter. Het is dus belangrijk dat de virusscan bestendig is tegen de nieuwste bedreigingen.
  6. Als je toch ransomware of andere malware binnenhaalt, zorg er dan voor dat je back-up niet zomaar direct verwijderd kan worden. Het instellen van een retentie voor de definitieve verwijdering voorkomt dit.

Je kan er nooit 100% zeker van zijn dat je geen ransomware binnenhaalt. Als je je aan bovenstaande tips houdt, wordt de kans wel een stuk kleiner. En mocht het dan toch gebeuren, dan weet je wat je kunt doen om verdere problemen te voorkomen. De bedreigingen worden steeds slimmer, maar er zijn dus nog voldoende manieren om je er tegen te beschermen.