40% van de security incidenten binnen bedrijven worden veroorzaakt door menselijk gedrag. Medewerkers klikken op een foute link en vervolgens begint de ellende. Onder het motto: voorkomen is beter dan genezen is het van belang om maatregelen te treffen en medewerkers bewust te maken van de gevaren. Zeker nu we in deze tijd veel thuiswerken.

Digitale criminelen gaan namelijk steeds geraffineerder te werk. Ze gebruiken onder andere Spear phishing. Dat is een op maat gemaakte e-mail met een link of bestand, die malware bevat of naar een besmette website wijst. Malware is software die wordt gebruikt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen en ongeautoriseerd toegang te krijgen tot computersystemen. Ransomware is een type malware dat ervoor zorgt dat gebruikers alleen toegang krijgen tot hun systeem of persoonlijke bestanden na betaling van losgeld.

Je voorkomt dat medewerkers op foute linkjes klikken door het gebruik van slimme software en door ze te trainen hoe om te gaan met ICT-middelen en bedrijfsgegevens.

Slimme software

Met slimme software kan het gedrag van medewerkers worden beïnvloed. Dat kan op twee manieren:

  1. De slimme software blokkeert automatisch sites of programma’s die als onbetrouwbaar bekend staan. Het nadeel hiervan is dat het onmogelijk is om alle gevaarlijke sites te herkennen en te blokkeren. Digitale criminelen zitten niet stil.
  2. De medewerker krijg een digitale waarschuwing wanneer er sprake is van een mogelijke bedreiging. Vervolgens kan hij zelf kiezen of hij de site wel of niet bezoekt.

Training ICT-middelen en bedrijfsgegevens

Maak medewerkers ervan bewust dat zij met hun digitale gedrag medeverantwoordelijk zijn voor de cyberveiligheid van het bedrijf. Breng ze op de hoogte van de risico’s. Train ze om verstandig om te gaan met ICT middelen en bedrijfsgegevens. Zorg ervoor dat cyberveiligheid top-of-mind blijft en neem ze mee in nieuwe ontwikkelingen op dit gebied.

Vaak wordt gedacht dat apps en mobieltjes relatief veilig zijn, maar deze redenering klopt niet. Vooral als het toestel geen antivirus en malware scanner heeft aanstaan. Daarnaast gaan de meeste mensen ervan uit dat apps uit de Google Playstore of Applestore veilig zijn. In de praktijk blijkt dat dit niet altijd het geval is.

Tot slot is het van belang dat medewerkers beseffen dat ze data binnenhalen en achterlaten wanneer ze sites bezoeken. Sites slaan bezoekersgedrag op voor diverse marketingdoeleinden. Digitale criminelen gaan verder; één klik en zij slaan bijvoorbeeld alle gegevens op die op het apparaat staan.

Als IT bedrijf is Solid IT Solutions begaan met databescherming. Wij hebben een oplossing hiervoor bedacht in de vorm van aparte bouwsteentjes. In ons whitepaper leggen we uit wat ze inhouden en waarom dit zo voordelig is. Download de gratis whitepaper! Of neem vrijblijvend contact met ons op.