Wat gebeurt er in jouw organisatie als de alarmbellen afgaan vanwege een digitale dreiging? Zijn jullie in staat om zo spoedig mogelijk het incident te identificeren om vervolgens adequaat te kunnen reageren? Bij Solid IT Solutions is cybersecurity een prioriteit. In deze blog bespreken we daarom het belang van incident response als de sleutel tot effectieve cybersecurity.

Incidenten zijn méér dan alleen technische indicatoren

Incidenten kunnen zich op verschillende manieren manifesteren – van verdachte activiteiten tot datalekken – en kunnen zelfs vanuit menselijke waarneming worden gemeld. Uiteraard heb je voor een goede cybersecurity state-of-the-art IT-beveiligingssystemen nodig om de technische indicatoren van mogelijke incidenten te detecteren. Maar wat als je een melding krijgt van een oplettende medewerker die iets vreemds opmerkt op zijn pc?

De passende sleutel voor een effectieve cybersecurity gaat daarom verder dan alleen technologie. Het gaat om het creëren van een cultuur waarin medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s en weten hoe ze incidenten moeten melden. Het gaat om het leggen van verbanden tussen verschillende bronnen van informatie, zowel technisch als menselijk, om de volledige omvang van een incident te begrijpen.

Incident response

Stel je voor dat je een sterk verdedigingssysteem hebt opgebouwd, wat inhoudt dat je geavanceerde IT-beveiligingsmaatregelen hebt geïmplementeerd en je medewerkers goed zijn getraind in beveiligingsbewustzijn. Wat doe je dan als de digitale alarmbellen afgaan?

Je kunt als organisatie alleen adequaat reageren als er sprake is van een doordacht incident respons proces.

Een effectieve incident response omvat onder andere de volgende 3 aspecten:

  1. Identificatie en analyse: snelle detectie van mogelijke incidenten, of ze nu afkomstig zijn van geautomatiseerde systemen of menselijke meldingen. Het is van cruciaal belang om verbanden te leggen tussen verschillende meldingen en activiteiten.
  2. Inzichtelijke software: het hebben van de juiste IT-software die incidenten inzichtelijk maakt, helpt bij het verzamelen, analyseren en rapporteren van informatie over incidenten.
  3. Correlatie en actie: het vermogen om correlaties te leggen tussen verschillende incidenten en het nemen van onmiddellijke actie om verdere schade te minimaliseren.

Incident response in het mkb

Voor veel MKB’ers is het hebben van een interne IT-afdeling voor continue monitoring en incident respons geen haalbare optie. Gelukkig kunnen ze dit aspect uitbesteden aan betrouwbare partners, die gespecialiseerd zijn in Managed Security Services, zoals Solid IT Solutions.

Als Managed Service Provider (MSP) begrijpen wij dat het monitoren van incidenten slechts het begin is. Het draait om het bieden van 24/7 ondersteuning, automatisering en een correlatie van gegevensstromen om tijdig te reageren op mogelijke bedreigingen.

Een solide en sterke cybersecurity

Solid IT Solutions gebruikt geavanceerde technologie van partners zoals Microsoft en SentinelOne om klanten te beschermen tegen cyberdreigingen. We werken voortdurend aan het versterken van beveiligingsprotocollen en procedures. We houden de ontwikkelingen op cybersecurity gebied nauwlettend in de gaten. Hierdoor kunnen we een breder scala aan situaties overzien.

Daarnaast analyseren we alle meldingen die binnenkomen. Zo krijgen we een goed inzicht in bepaalde trends. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er specifieke kwetsbaarheden zijn die bij meerdere klanten spelen. Om hierop in te spelen, implementeren we de juiste softwarelagen. Dit is van cruciaal belang, aangezien er veel stromen van informatie zijn die moeten worden gemonitord en geanalyseerd. Onze slimme software doet dit automatisch.

De correlaties stellen ons in staat om effectieve en snelle maatregelen te nemen om jouw systeem goed te beveiligen en adequaat te reageren als de alarmbellen afgaan. Soms kan het zo simpel zijn als het tijdelijk stilleggen van een bepaald onderdeel van de dienstverlening of een bepaalde functionaliteit voor jouw klanten, om verdere schade te voorkomen. Onze focus ligt altijd op het oplossen van de situatie en het minimaliseren van eventuele schade. Of het nu gaat om monitoring, het identificeren van correlaties tussen verschillende factoren, of het verwerken van de inkomende informatie, het draait allemaal om het begrijpen van de context.

Investeer in incident response voor een solide cybersecurity

Effectieve cybersecurity gaat verder dan het hebben van alleen technische oplossingen. Het draait om het begrijpen van incidenten, het leggen van verbanden en het snel reageren om verdere schade te minimaliseren. Als mkb’er kan je profiteren van geavanceerde Managed Security Services, zoals die van Solid IT Solutions, die uitgebreide bescherming en ondersteuning bieden.

Benieuwd naar welke maatregelen jij kunt nemen om je bedrijfsdata te beschermen? Download dan ons whitepaper.

Solid IT Solutions staat klaar om jouw bedrijf te helpen groeien met een solide en sterke cyberbeveiliging. Neem vandaag nog contact met ons op, zodat we samen kunnen bouwen aan een veilige digitale toekomst.