We hebben het de vorige keren ook gehad over beveiliging. Deze keer belichten we weer een van de onderdelen van een goede beveiliging; namelijk de back-up. Dagelijks een back-up maken van de gegevens is onmisbaar. Als er wordt ingebroken op het systeem of gegevens raken kwijt, dan moet je de data veilig kunnen stellen of terug kunnen halen. Vandaar dat het erg belangrijk is een back-up te maken en dit minimaal dagelijks bij te houden. Wil je weten hoe? Aan de hand van de volgende tips, ben je weer helemaal up-to-date:

Frequentie

De frequentie van de te maken back-up hangt af van hoe belangrijk de gegevens zijn en hoe vaak ze gewijzigd worden. Gebeurt dit vaak? Dan is het aan te raden meerdere keren per dag een back-up te maken. Als je dit eenvoudig wil bepalen voor jouw bedrijf, denk dan hoe lang je de data kan missen. Is dat een halve dag? Dan is tweemaal per dag een back-up maken een goede optie.

Volledige vs incrementele- of differentiële back-up

Je hoeft niet perse een volledige back-up te maken van alle gegevens, maar dat kan wel. Dit neemt alleen wel veel schijfruimte en tijd in beslag. Het is niet altijd nodig. Andere opties zijn Incrementele- of Differentiële back-ups. Dit zijn beide slimme back-up methoden die minder tijd en schrijfruimte in beslag nemen. Een differentiële back-up maakt alleen een back-up van de bestanden die zijn gewijzigd sinds de laatste volledige back-up. Een incrementele doet dit alleen van de gewijzigde gegevens sinds de laatste back-up.

Dataretentie

Stel de back-up software zo in dat de gegevens voor bepaalde tijd bewaard worden. Hoe lang hangt af van hoe ver je terug wilt gaan in de tijd. Als dat een maand is, kan je dat zo instellen. Hou er rekening mee dat gegevens vanwege de wet- en regelgeving niet altijd lang bewaard mogen worden.

On-premise en off-site

Maak niet alleen een on-premise, oftewel een back-up op locatie, maar ook off-site, dus op een andere plek of online. De Cloud is hier een goed voorbeeld van. Door bijvoorbeeld blikseminslag, brand of inbraak, kunnen gegevens verloren gaan of gestolen worden en dan ben je ze kwijt. Voorkom dit door ook elders, buiten de organisatie, een back-up te bewaren.

Virtuele omgeving

In een virtuele omgeving kunnen momenten in de tijd worden vastgelegd. Dit is ook een vorm van back-upen. Deze snapshots worden regelmatig, bijvoorbeeld om de tien minuten, gemaakt zodat je geen gegevens kwijtraakt. Door de “geschiedenis” bij te houden, wordt dit voorkomen. Deze functie staat echter vaak niet aan, bijvoorbeeld omdat het schrijfruimte bespaard, maar het kost weinig tijd en is een eenvoudige manier o een back-up van de gegevens bij te houden.

Het is vrij eenvoudig om jouw gegevens veilig te houden en een back-up bij te houden. Veel kan al automatisch ingesteld worden. Doe dit dan ook. Het belang er van kunnen we niet vaak genoeg onderstrepen. En helemaal nu met de nieuwe wet- en regelgeving. Een back-up bijhouden is gewoon onmisbaar.