Een foutieve aanname binnen het MKB is dat hackers alleen mikken op grotere bedrijven, omdat daar meer te halen valt. Als gevolg is de beveiliging in het MKB vaak minder goed geregeld. Over het algemeen hebben zij geen afdeling of medewerker die zich specifiek richt op de cyber security van de organisatie. Dit maakt hen een easy target voor hackers. Want als een grote groep kleine bedrijven onvoldoende is beveiligd in vergelijking met de grote bedrijven, dan hebben hackers verhoudingsgewijs evenveel of zelfs meer kans van slagen bij het MKB.

Hoe vallen hackers aan?

Vraag jezelf af hoe groot de kans is dat medewerkers klikken op een fout linkje naar een malafide website. En in hoeverre jij echt kennis van zaken hebt over de zwaktes in jouw bedrijfsnetwerk.

Dagelijks wordt er enorm veel geklikt in jouw bedrijf en hiermee laten jullie sporen achter op het web. Die sporen bevatten informatie over jouw bedrijf, over het onlinegedrag van medewerkers en over de aanwezige veiligheidsgaten.

Al deze informatie kan door hackers worden opgepikt en tegen jullie worden gebruikt. Zo kan men heel gericht jouw bedrijf of sector targeten met allerlei linkjes, Whatsapp berichtjes en malafide facturen. Ik heb menig MKB’er erin zien tuinen. Daarom help ik ondernemers graag hun bedrijf te beschermen. Een belangrijk aspect hierin is het vergroten van de security awareness.

Vergroot de security awareness

De belangrijkste beschermlaag is het vergroten van de security bewustwording in jouw organisatie. Je kunt nog zo goed beveiligen, maar als je medewerkers niet van gedrag veranderen en blijven klikken op linkjes, of foute sites bezoeken, blijft het bedrijfsrisico hoog. Stel daarom beleid op en implementeer dit beleid. Train medewerkers en blijf hen trainen.

Uit onderzoek is gebleken dat het kennisniveau van medewerkers vrij snel zakt naar onder de 70%, als bedrijven de do’s en don’ts niet periodiek herhalen. Je kunt medewerkers scherp houden door regelmatig mini-quizzes te houden, praktijk cases voor te leggen of een aantal keer per jaar met nep malafide mailtjes en mug websites te testen in hoeverre ze hun kennis van security in de praktijk brengen.

Goede endpoint protection

Naast het vergroten van de security awareness, dient de bescherming van apparaten een prioriteit te zijn. Denk hierbij aan Multi-Factor Authenticatie of implementeer software om verdachte websites te blokkeren. Een besmet apparaat kan veel schade aan je netwerk aanrichten.

Staat security hoog op jouw agenda? En kan je advies op maat gebruiken? Ik bekijk graag samen met jou de mogelijkheden om hackers altijd een stapje voor te zijn. Neem contact op via 040-295 2925 of info@soliditsolutions.nl Je kunt ook mijn whitepaper downloaden.