Docker wordt de afgelopen tijd steeds populairder en dat is niet zo gek gezien de voordelen die de software met zich meebrengt. Grote kans dat Docker de toekomst wordt. Ben je nog niet bekend met Docker of ben je benieuwd naar die voordelen? We delen ze graag met je.

Wat is Docker?

Mocht je nog niet weten wat het inhoudt; Docker is een synchronisatie techniek die in 2013 is verschenen. Het programma plaatst applicaties in lichtgewicht, verplaatsbare containers en die kunnen geïsoleerd uitgerold worden. Zo kunnen er meer applicaties uitgevoerd worden op dezelfde hardware. Het installeren van een applicatie op een server is zo ook een stuk eenvoudiger.

Containers

Containers zijn softwarepakketten die bestaan uit hun eigen applicatie, tools, configuratiebestanden en bibliotheken. Ze zijn geïsoleerd van elkaar en kunnen met elkaar communiceren via gedefinieerde kanalen. Omdat ze worden uitgevoerd door een enkele kernel van het besturingssysteem zijn ze lichter dan virtuele machines. De containers worden gemaakt van precies gespecificeerde images.

Docker is gebaseerd op Linux, maar in 2014 is er een samenwerking ontstaan met Microsoft waardoor de Docker containers en hun functionaliteiten ook op de Windows server beschikbaar zijn geworden.

Voordelen

Docker heeft dus veel voordelen ten opzichte van virtuele machines. We zetten een aantal voordelen nog even overzichtelijk op een rij:

  • Zo zijn de applicaties makkelijker schaalbaar.
  • Ze zijn makkelijker te verplaatsen. Migraties zijn veel eenvoudiger uit te voeren.
  • Updates zijn eenvoudiger en sneller uit te rollen.
  • Je hebt maar met een enkele omgeving te maken.

Dit is even kort uitgelegd wat Docker inhoudt en welke voordelen de software heeft. Er valt echter nog veel meer over te vertellen en ook wat het voor jullie als bedrijf kan betekenen en welke voordelen jullie er specifiek van kunnen ondervinden. In een persoonlijk gesprek kunnen we dit je haarfijn uitleggen, dus neem gerust contact op!