Clouddiensten hebben de manier waarop je als bedrijf opereert en contact aangaat en onderhoudt met klanten drastisch beïnvloed. Vanuit een IT-perspectief is het simpelweg niet meer haalbaar om vast te houden aan verouderde systemen. De recente migratie die we voor een klant hebben voltooid, is een uitstekend voorbeeld van de verschuiving van oude IT naar nieuwe IT.

Voorheen draaide alles bij die klant op de interne netwerkinfrastructuur. Nu hebben ze de eerste stap gezet naar het werken in de cloud, met een hybride manier van werken (deels in de cloud, deels lokaal). Hoewel de klant nu hybride werkt met aanzienlijke on-premises componenten, merken we nog steeds dat dit zijn beperkingen heeft. Dit blijft zo.

Er zijn nog steeds scenario’s waar het voor een bedrijf niet optimaal is om volledig in de cloud te werken. Dat kan liggen aan een specifiek bedrijfsproces, een type applicatie of het type data waarmee een organisatie werkt. Dit was ook het geval bij deze klant. Deze uitdagingen worden echter actief aangepakt en verdwijnen geleidelijk aan, aangezien cloudtechnologie zich in een razendsnel tempo ontwikkelt.

De cloud is gemakkelijk in gebruik

Bij clouddiensten hoef je heel veel dingen in het systeem niet meer zelf in te regelen. In plaats van zelf allerlei zaken in te richten en te onderhouden, wordt veel voor je uit handen genomen. Dit leidt tot aanzienlijke besparingen in termen van tijd, middelen en kosten. Je kunt je hierdoor nog meer concentreren op het leveren van waarde aan je klanten en het laten groeien van je bedrijf, terwijl de technologische zorgen voor een groot deel worden weggenomen.

Ook het werk van ons als IT-leverancier voor mkb is veranderd door clouddiensten. We hoeven minder tijd te besteden aan het onderhouden van lokale servers, en het leveren van hardware. Dat is echt een fractie van wat het was. Daarnaast doe je ook langer met je IT-apparatuur door het in de cloud werken, data wordt niet meer lokaal opgeslagen en apparatuur wordt minder belast.

Flexibiliteit en innovatie in de cloud

Een ander opvallend aspect van clouddiensten is de ongekende flexibiliteit die ze bieden. Bedrijven kunnen moeiteloos op- en afschalen op basis van hun behoeften, waardoor ze zich kunnen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en sneller kunnen innoveren. Dit is duidelijk te zien in de ontwikkeling van geavanceerde tools zoals Microsoft 365 Copilot, wat gebruikmaakt van de schaal en rekenkracht van de cloud om complexe taken uit te voeren die voorheen ondenkbaar waren.

Nieuwe vormen van samenwerking, betalen en klantcontact

Een van de meest opmerkelijke verschuivingen in de manier waarop we werken, is de toegenomen efficiëntie en samenwerking die mogelijk is gemaakt door clouddiensten. Of het nu gaat om eenvoudig communiceren via diverse kanalen zoals Teams, eenvoudige planning van afspraken via websites, of zelfs betalen met je telefoon of smartwatch – de cloud heeft de drempel om zaken te doen verlaagd en de klantervaring aanzienlijk verbeterd.

Een toekomst vol mogelijkheden

Clouddiensten hebben de manier waarop je als bedrijf opereert fundamenteel veranderd. Ze bieden niet alleen praktische voordelen, zoals kostenbesparingen en efficiëntie, maar creëren ook nieuwe kansen voor groei en innovatie. Als mkb’er is het van cruciaal belang om te begrijpen en te omarmen wat clouddiensten te bieden hebben, om te blijven floreren in het dynamische en uitdagende zakelijke landschap. In hoeverre doe jij je voordeel met geavanceerde cloudtechnologieën?

Wil je meer weten over hoe je jouw bedrijf kunt laten groeien met behulp van cloud technologie? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek.