Een kenmerk van de huidige IT-tijdsgeest is de cloud. Steeds meer bedrijven willen gebruik maken van de ongekende toegangsmogelijkheden en innovatiekracht die de cloud biedt. En van de flexibele werkomgeving die moderne werkplek biedt. Bedrijven willen werkplekken met een druk op de knop kunnen op- en afschalen. En hun data digitaal veiligstellen. De cloud voorziet in dit alles en in nog veel meer.

Maar dan moet je wel eerst succesvol migreren naar de cloud. En daar gaat het nog weleens mis. Je kunt niet zomaar een beweging naar de cloud te maken. Dit leidt zelden tot een groot succes. Daarom deelt Solid IT Solutions graag 8 tips voor een succesvolle migratie naar de cloud.

1. Verlies nooit de stip op de horizon uit het oog

Voordat je überhaupt begint aan het migratietraject is het belangrijk dat je helder voor ogen hebt waarom je naar de cloud wil migreren. Neem hierin mee wat de korte termijn doelen zijn en wat de stip op de horizon is. Stippel vervolgens uit welke stappen er op korte termijn genomen moeten worden om het eerste doel te bereiken, maar verlies daarbij nooit de stip op de horizon uit je vizier. Die stip bereik je alleen door stapje voor stapje ernaar toe te werken. Rome is toch ook niet in een dag gebouwd.

2. Heb helder hoe je jouw cloudomgeving in wilt richten

Oké, je hebt helder waarom je naar de cloud wil migreren, dan is de volgende vraag: wil je volledig of gedeeltelijk in de cloud werken? Misschien werk je al gedeeltelijk in de cloud en wil je dit verder uitbreiden. Misschien is dit je eerste stap naar het werken in de cloud.

Belangrijk is dat je van tevoren weet dat een migratie naar de cloud vele vormen kent. Zo kan je hybride of volledig in de cloud werken. Daarnaast kun je gebruik maken van standaard cloudinstellingen, je kunt aanpassingen aan de cloudomgeving doen, maar je kan het ook in helemaal op maat maken en de gehele cloudomgeving laten aanpassen aan de wensen en behoeften van jouw organisatie. Een andere optie is helemaal opnieuw te starten in de cloud. Alle applicaties en software worden opnieuw gebouwd, je migreert dus naar een volledig nieuwe omgeving toe.

Echt, zowat alles is mogelijk in de Cloud.

3. Maak een SMART-geformuleerde wensen- en eisenlijst

Stel een wensen- en eisenlijst op als het gaat om wat belangrijk is voor de organisatie als het gaat om het werken in de cloud. Maak het concreet! Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, veel zaken zijn erg voor de hand liggend, maar schrijf ze wel op.

Oriënteer je daarbij op wat er speelt in de markt, laat je inspireren en stel vervolgens je lijst op. Zo kun je in een later stadium errors voorkomen, bijvoorbeeld dat jouw boekhoudpakket of andere software niet goed functioneert binnen de aangeschafte cloudomgeving.

4. Heb helder wat je uitbesteed en wat je intern doet

Heb je helder voor ogen wat je intern kan doen en wat verstandig is om uit te besteden aan een externe IT-partner bij een migratie naar de cloud? Door de vele mogelijkheden om je cloudomgeving in te richten, kan het best ingewikkeld zijn om een keuze te maken.

Laat je voor de migratie goed informeren door een goede IT-partner en beslis wat je zelf doet en waarvoor de IT-partner verantwoordelijk is. Er zijn veel IT-aanbieders op de markt. Kies de aanbieder die je echt het idee geeft dat hij je zal helpen om die stip op de horizon te bereiken.

5. Stel een migratie en implementatie plan op

Voor de verhuizing naar de cloud is het verstandig een migratie en implementatie plan te hebben. Maak er eentje of vraag de IT-partner om er eentje te ontwikkelen. Zorg voor duidelijke milestones in het migratietraject.

6. Zorg voor een gedegen trainings- en adoptietraject

Een migratie heeft impact op de gebruikers in jouw organisatie. Zij moeten anders gaan werken en wennen aan nieuwe IT. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat bestanden die voorheen op een netwerkschijf of op het apparaat zelf stonden, voortaan op Microsoft Onedrive worden opgeslagen. Om verwarring bij gebruikers te voorkomen en uit veiligheidsoverwegingen, is het verstandig om een goed communicatieplan op te stellen richting de (interne) gebruikers. Zorg voor een gedegen en interessant trainings- en adoptietraject, zodat ze goed kunnen wennen aan de nieuwe manier van werken.

7. Geef gebruikers de kans om feedback te geven

Zorg ervoor dat gebruikers tijdens en na de implementatie van de cloudomgeving feedback kunnen geven. Dit stelt jou in de gelegenheid om verbeteringen aan te brengen. Het is verstandig dat de aftercare periode minimaal twee tot drie maanden na de implementatie plaatsvindt.

8. Creëer helderheid over de aftercare periode

Maak duidelijke afspraken over een aftercare periode en zorg voor een goede overdracht naar de beheerorganisatie (dat kan intern of bij de partner zijn).

Ben je momenteel aan het overwegen om (meer) in een cloudomgeving te gaan werken? Dan wensen wij je veel succes en hopen we dat je deze 8 tips je verder hebben geholpen.

Ben je op zoek naar een IT-partner om je te begeleiden bij de migratie? Neem dan contact op met Solid IT-Solutions. We gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op voor je IT-vragen of mail naar info@soliditsolutions.nl.