Thuiswerken is vandaag de dag bijna overal wel aan de orde. Het is heel goed en fijn dat het kan. Geen last meer van file, indelen van je eigen tijd, minder kosten voor het bedrijf en meer dan een laptop, telefoon en netwerkaansluiting heb je vaak niet nodig. Dit betekent alleen wel dat vertrouwelijke gegevens zo op meer plekken terecht kunnen komen. En dat is nou juist niet wat we willen.

Met de komst van de nieuwe privacywetgeving zijn de regels nog eens extra aangescherpt. Reden te meer dus om er voor te zorgen dat jouw medewerkers wel goed omgaan met de data die ze mee naar huis nemen. Wij geven vier tips hoe je dat doet!

1. Zorg als bedrijf voor de juiste middelen en het juiste gedrag van jouw medewerkers. Stel richtlijnen op voor het meenemen van data en laat dit niet over aan de medewerkers zelf. Data meenemen op een usb stick is een risico, maar als je het wel toestaat, zorg er dan voor dat die wordt versleuteld door middel van Bitlocker. Je kan het ook helemaal verbieden om gebruik te maken van usb sticks, maar het is moeilijk om te controleren of jouw personeel zich daar aan houdt. Grote bestanden kunnen bijvoorbeeld via MSafe worden verstuurd. Gebruik in ieder geval diensten die volledig compliant zijn.

2. Het werken op een eigen laptop brengt de nodige risico’s met zich mee. De computers op de werkvloer zijn goed beveiligd, maar je weet niet zeker of de laptops van jouw medewerkers aan die beveiligingseisen voldoen. Dit kan eenvoudig opgelost worden door het laten werken op een eigen server middels remote desktop.

3. Door middel van MDM en EMS kun je grip krijgen op welke apparaten wel of geen verbinding mogen maken met het netwerk. Als deze niet aan de beveiligingseisen voldoen kan er geen verbinding worden gemaakt. Zo simpel is dat. Met IRM kun je bepalen welke data er op het apparaat opgeslagen of gebruikt mag worden en welke niet.

4. Het gebruik van data op andere apparaten kan je bijvoorbeeld toestaan door inloggen met een verificatiecode via sms of met een token of scan.

Het belangrijkste is dat je een goede balans weet je vinden tussen werkbaarheid en veiligheid. Je hoeft niet alles dicht te metselen. Werknemers moeten wel zonder al teveel moeilijkheden aan de slag kunnen en je kunt ze best een eigen verantwoordelijkheid geven. Maak het ze niet te moeilijk. Maar…. je moet het ongewenste indringers ook zeker niet te makkelijk maken.